Beginnershandleiding voor elektronica: Basisdingen die je moet weten

Elektronica

In het moderne tijdperk van vandaag hebben we alle technologische hulp in de vorm van apps, tutorials en online tools om onze elektronicaprojecten aan te pakken. Ondanks het hebben van een niet-technische achtergrond, kunnen mensen op een zeer efficiënte en georganiseerde manier met elektronica werken.

1. Kennis over basiscomponenten

Een schakeling bestaat uit een groot aantal componenten die zijn ingedeeld in actieve en passieve componenten. De eerste leveren en regelen stroom, terwijl de laatste reageren op de spanningsstroom en energie afgeven/opslaan.

 

Basiscomponenten

 

– Weerstand
– Condensator
– Microcontroller
– Inductor
– Transformator
– Batterij
– Zekering

2. Breadboarding

U kunt hier een gedetailleerd overzicht krijgen van de verschillende onderdelen en de werking van een breadboard.
Zoals hierboven vermeld, is een breadboard het meest elementaire onderdeel van een schakeling en wordt het gebruikt voor soldeervrije prototyping, wat vooral nuttig is voor beginners. Prototyping creëert een voorlopig model dat later wordt gebruikt om te testen, gevolgd door de ontwikkeling van het definitieve model. Breadboards kunnen gemakkelijk een breed scala van schakelingen aan, variërend van de eenvoudige tot de complexe.

3. Solderen

Ook al kunt u soldeerloos aan de slag met breadboarden, toch kan een kennismaking met de soldeertechniek heel wat mogelijkheden openen voor een elektronisch project. Bovendien is het gemakkelijk te leren en kan het helpen bij het verkennen van een breed scala aan projecten, variërend van de eenvoudige tot de ingewikkelde. Om de componenten aan een schakeling te solderen, wordt een soldeerbout gebruikt die de volgende onderdelen bevat -:

– Soldeerpunt
– Toverstok
– Voet
– Voet
– Messing spons

4. De-soldeer gereedschap

Na het aanleren van soldeervaardigheden moet men ook een goede kennis hebben van het desolderen. Dit is belangrijk wanneer u veranderingen in de schakeling moet aanbrengen, bijvoorbeeld voor het oplossen van problemen, voor reparaties of voor het aanbrengen van vervangingen. Er zijn verschillende gereedschappen voor dit doel; meestal wordt ofwel een soldeer lont of vacuümpomp gebruikt samen met de soldeerbout.

5. Een multimeter gebruiken

Een multimeter is een belangrijk instrument voor het meten van spanning, stroom, weerstand en continuïteit van een circuit. Het wordt ook gebruikt voor het testen van een batterij en voor het oplossen van problemen in een elektrisch apparaat. In principe bestaat een multimeter uit drie delen: een scherm (voor het digitale type), een keuzeknop en een paar poorten.

 

6. Hete lijmpistolen

Hete lijmpistolen zijn zeer nuttig in elektronische projecten wanneer het nodig is om bepaalde componenten te plakken. Deze pistolen bevatten plastic dat als isolator fungeert en zo de kans op kortsluiting verkleint. Het is verkrijgbaar tegen een lage kostprijs en is gemakkelijk te gebruiken.

7. Vloeibare elektrische tape

Dit is een vloeibare rubbersamenstelling die vooral wordt gebruikt wanneer de isolatie van een draad kapot is. Het voorkomt dat er vocht binnendringt en is vrij gemakkelijk aan te brengen. Alvorens het te gebruiken, moet men zich ervan vergewissen dat de plaats volledig vrij is van vocht en dat er geen scheuren of losse delen zijn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*