Hoe permanent marker verwijderen (van alles!)

Stop met stressen over muurkrabbels en onverwachte strepen. Deze gids voor het verwijderen van permanente markeerstiften zal je houtwerk, kleding, en meer redden.

Baksteen

Voor permanente marker op baksteen, maak je een 50-50 oplossing van zuiveringszout en water. Werk de vlek van permanente stift in met een borstel met zachte haren. Laat vijf minuten zitten. Spoel het bakstenen oppervlak af. Als de vlek blijft zitten, breng dan waterstofperoxide aan, met water verdund bleekmiddel (volg de aanwijzingen op de fles), of een multifunctionele waterloze handreiniger voor mecaniciens (volg de aanwijzingen van de fabrikant). Laat een paar minuten zitten. Spoel af met helder water.

Canvas

Voor permanente marker op canvas bekleding, dep de vlek met wrijvend alcohol tot hij verwijderd is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen). Spons met helder, koud water. Dep droog. Opmerking: Volg ook de eventuele aanwijzingen op het etiket van de bekleding.

Om een vlek van permanente markeerstift uit canvas te verwijderen, spoel je het voorwerp onder een gestage stroom koud water tot het water helder loopt. Dep de vlek met wrijfalcohol (eerst op een onopvallende plek uitproberen), spoel af en laat aan de lucht drogen. Was volgens het etiket van het kledingstuk. Laat aan de lucht drogen, en herhaal indien nodig. Controleer of de vlek weg is voordat je het kledingstuk laat drogen volgens de aanwijzingen op het etiket.

Tapijt

Om permanente markering uit tapijt van natuurlijke vezels te verwijderen, behandel je het volgens de aanwijzingen van de fabrikant met een droogreinigingsmiddel voor consumenten; dep het daarna droog. Deppen met warm, sopig water, daarna droogdeppen. Met gewoon water deppen en droogdeppen. Herhaal dit indien nodig.

Om permanente marker van synthetisch tapijt te verwijderen, dep je met een doek die in een oplosmiddel gedoopt is, zoals een droogkuismiddel (volg de aanwijzingen van de fabrikant) of acetonvrije nagellakverwijderaar. Wacht 15 minuten. Dep met warm, sopachtig water. Wacht 15 minuten. Dep droog. Dep met een warme natte doek. Dep droog.

Keramische tegels

Om permanente marker van keramische tegels te verwijderen, veeg je de vlek af met warm, sopig water. Dep daarna met wrijvend alcohol op een wattenstaafje. Veeg nogmaals met warm, sopje. Spoel af en droog. Als er een vlek achterblijft, teken dan voorzichtig over de vlek met een droge markeerstift, en wrijf er dan over met een schone, droge doek. Als de vlek blijft zitten, dep er dan tandpasta en zuiveringszout op. Laat drogen. Veeg af met water en veeg daarna droog.

Chenille

Om permanente marker uit chenille bekleding te verwijderen, dep je de vlek met wrijvend alcohol tot hij verwijderd is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen). Spons af met koud water. Dep droog.

Om een vlek van permanente stift uit afwasbaar chenille te verwijderen, spoel je de vlek onder een gestage stroom koud water tot het water helder loopt. Dep de vlek met wrijfalcohol, spoel uit, en was volgens de aanwijzingen op het kledinglabel. Controleer of de vlek blijft zitten voor je het volgens de voorschriften droogt.

Beton

Om permanente marker van beton te verwijderen, maak je een 50-50 oplossing van zuiveringszout en water. Werk de vlek van permanente markering in met een zachte haren borstel. Laat vijf minuten zitten. Spoel het betonoppervlak met helder water. Als de vlek blijft zitten, probeer dan waterstofperoxide, met water verdund bleekmiddel (meng volgens de gebruiksaanwijzing van de fles), of een multifunctionele waterloze mecaniciens handreiniger. Laat een paar minuten zitten. Spoel af met helder water.

Corduroy

Dep de vlek van de permanente marker met wrijvend alcohol tot hij uit de corduroy bekleding verwijderd is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet doorlopen.) Spons af met koud water. Dep droog.

Om een vlek van permanente stift uit afwasbaar ribfluweel te verwijderen, spoel je de vlek onder een gestage stroom koud water tot het water helder loopt. Dep de vlek met wrijfalcohol (eerst op een onopvallende plek uitproberen), spoel uit en was volgens de aanwijzingen op het kledinglabel. Controleer of de vlek blijft zitten voor je het volgens de voorschriften droogt.

Kurk

Poets de vlek van permanente markeerstift uit het kurkoppervlak met een microvezeldoek. Als dit niet werkt, teken dan voorzichtig over de stift met een droge markeerstift. Wacht een paar seconden. Veeg schoon. Herhaal indien nodig. Als de vlek blijft zitten, breng dan met een wattenstaafje een beetje wrijfalcohol aan, waarbij je erop let dat je het alleen op de vlek aanbrengt. Veeg af met een vochtige doek en veeg daarna droog.

Katoen

Voor permanente stift op katoenen bekleding, dep de vlek met wrijvend alcohol tot hij verwijderd is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen). Spons af met helder koud water. Dep droog.

Om permanent maker op katoen te behandelen, leg je de vlek met de gezicht naar beneden op keukenpapier. Spons met wrijfalcohol op en rond de achterkant van de vlek. Vervang de papieren handdoeken naarmate ze de vlek absorberen. Spoel na met helder koud water.

Laminaatvloer

Doe een druppel wrijfalcohol op een schone doek en breng aan op de vlek. Let erop dat je alleen op de vlek van de permanente stift aanbrengt. Veeg de vloer af met een nauwelijks vochtige doek en veeg hem daarna onmiddellijk droog.

Linnen

Voor permanente marker op linnen bekleding, dep de vlek met wrijvend alcohol tot hij verwijderd is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen). Afsponzen met helder koud water. Dep droog.

Om een vlek van permanente marker uit wasbaar linnen te verwijderen, spoel je het voorwerp onder een gestage stroom koud water tot het water helder loopt. Dep de vlek met wrijfalcohol (eerst op een onopvallende plek uitproberen), spoel af en laat aan de lucht drogen. Was volgens het etiket van het kledingstuk. Laat aan de lucht drogen, en herhaal indien nodig. Controleer of de vlek weg is voordat je het kledingstuk laat drogen volgens de aanwijzingen op het etiket.

Linoleum en natuurlijke veerkrachtige vloerbedekkingen

Om een vlek van permanente stift te verwijderen, dep je de vlek met wrijfalcohol (test eerst op een onopvallende plek). Spoel af; laat drogen.

Geschilderde muren

Behandel de vlek van permanente markeerstift eerst met warm sop en een multifunctionele huishoudreiniger, volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Als dat niet helpt, dep de vlek dan met een watje dat vochtig gemaakt is met wrijfalcohol. Dep met water en dep daarna droog.

Zijde

Om permanente marker van zijde te verwijderen, dep je voorzichtig met een wattenstaafje dat in wrijfalcohol gedrenkt is. (Test eerst op een onopvallende plek.) Droog onmiddellijk met een föhn op lage stand. Herhaal als de vlek optrekt. Deppen met water, daarna droogdeppen. Wil je inkt uit kleding halen dan bezoek dan dit artikel.

Roestvrij staal

Teken voorzichtig over de vlek met een droge markeerstift. Veeg af met een zachte, schone doek. Als de vlek blijft zitten, dep de vlek dan met een wattenstaafje dat in wrijfalcohol gedoopt is. Veeg droog.

Suède

Dit is een lastige vlek die je het best overlaat aan een professionele reiniger.

Fluweel

Dep de vlek van permanente markeerstift met wrijvend alcohol tot hij uit de bekleding verdwenen is. (Test eerst op een onopvallend deel van de bekleding om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen). Spons met koud water. Dep droog.

Om een vlek van permanente stift uit afwasbaar fluweel te verwijderen, spoel je de vlek onder een gestage stroom koud water tot het water schoonloopt. Dep de vlek met wrijfalcohol (eerst op een onopvallende plek uitproberen), spoel uit en was volgens de aanwijzingen op het kledinglabel. Controleer of de vlek blijft zitten voor je het volgens de voorschriften droogt.

Vinyl

Om een vlek van permanente stift te verwijderen, dep je de vlek met wrijvend alcohol (eerst op een onopvallende plek uitproberen). Spoelen; laten drogen.

Wol

Meng een oplossing van 1 theelepel neutraal afwasmiddel en 1 theelepel witte azijn in een kwart warm water. Dep de vlek op het woloppervlak met helder water. Herhaal zolang de vlek optrekt. Dep droog. Blijft de vlek zitten, dep dan met wrijfalcohol of een droogkuismiddel. Deppen met helder water, daarna droogdeppen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*