Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een technologie die geluid via het plafond naar je luisterplek weerkaatst. Zo kun je de bioscoopervaring in je huis brengen. In dit artikel leg ik uit: wat is dolby atmos, hoe het werkt, en hoe je het thuis gebruikt.

Over Dolby Atmos

Dolby Atmos is een technologie voor audio apparatuur. Het is een doorontwikkelde versie van Dolby Surround. Met Dolby Surround plaats je luidsprekers voor en achter je luisterplek, zodat het geluid uit meerdere hoeken komt. Met Dolby Atmos wordt het geluid ook naar het plafond gestuurd en teruggekaatst naar je luisterplek. De meerwaarde hiervan is dat het geluid van films en series realistisch wordt. Zo lijkt het alsof de vogel uit de film echt over je hoofd vliegt en klinkt het alsof de regen op TV echt in je huiskamer valt.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Dit is hoe Dolby Atmos werkt

Dolby Atmos ondersteunt tot wel 64 luidsprekers in de bioscoop. Ze staan rondom de zithoek, van de vloer tot aan het plafond. Hierdoor lijkt het alsof je zelf in de film zit. Door het grote aantal luidsprekers is het effect van Dolby Atmos groter dan wanneer je deze technologie thuis gebruikt.

Zo gebruik je Dolby Atmos

Er zijn 2 manieren om Dolby Atmos thuis te gebruiken. Je kunt het gebruiken met meerdere luidsprekers of virtueel. Als je Dolby Atmos met meerdere luidsprekers gebruikt, kun je een 5.1 of 7.1 opstelling gebruiken. Je kunt 2 of 4 plafondluidsprekers of schuin geplaatste luidsprekers installeren. Bij virtuele Dolby Atmos zorgt de Dolby Atmos chip in je soundbar of luidsprekerset ervoor dat het geluid correct verdeeld wordt. Zo kun je Dolby Atmos met verschillende luidsprekers ervaren. Wil je de ultieme home cinema ervaring? Je kunt je opstelling uitbreiden met een TV die Dolby Vision ondersteunt.

Geluidsopstelling uitbreiden

Breid de 5.1 of 7.1 opstelling uit

Je hebt minstens een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dit betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 luidsprekers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondluidsprekers vóór de luisterplek of 2 luidsprekers vóór en achter de luisterplek. In plaats van plafondluidsprekers kun je schuine luidsprekers gebruiken die het geluid via het plafond weerkaatsen. Dit zijn HiFi luidsprekers, draadloze luidsprekers, ontvangers, versterkers, soundbars, en soundplates.

Door Dolby Atmos ondersteunde audio

Het is belangrijk dat je audio apparatuur de Dolby Atmos technologie ondersteunt. Niet alleen de luidsprekers en afspeelapparatuur zelf, maar ook de films of series moeten Dolby Atmos ondersteunen. Zorg ervoor dat je Blu-ray of online film of serie ook deze techniek heeft.

Dolby Atmos met Apple AirPods

Op Apple AirPods kun je Spatial Audio gebruiken. Deze techniek zorgt ervoor dat het geluid ruimtelijk is. Behalve Spatial Audio ondersteunt Apple Music sinds juni 2021 ook Dolby Atmos. Op deze manier is de muziekervaring van je Apple oordopjes intenser, en voelt het alsof het geluid uit alle richtingen komt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*